Arkiv for oktober, 2010

Handelsstandens triumfer

Om få timer kommer noen drittunger til å ringe på for å tigge til seg knask. Jeg har allerede plukket batteriene ut av ringeklokka, så kan de bare stå der og trykke på knappen til de blir blå uten å sjenere meg. Med litt flaks blir det skybrudd også, slik det har vært i flere dager nå, så kanskje de holder seg hjemme.

 Handelsstanden har ikke nok med jul og  farsdag og morsdag og bursdager, men importerer stadig nye «høytider» fra USA for å stimulere kjøpelysten. For noen år siden var det valentinedagen som ble markedsført, men den ikke ble noen stor suksess, så kom halloween, som ble en langt større triumf for handelsstanden. Den var rettet mot ukritiske unger, og det er kanskje derfor dette tullet har slått så godt an. Vi har fra før en tilsvarende norsk skikk, nemlig å gå julebukk, så hvorfor importere en ny som ikke har noen tradisjoner her?

Jeg liker ikke julebukker heller, men det er i det minste en skikk som har tradisjoner her i landet, ikke noe man ukritisk importerer fra utlandet. Men for handelsnæringen har neppe julebukktradisjonen vært noe særlig inntektsbringende, og følgelig måtte den erstattes med noe mer lukrativt. Jeg er spent på hvilken amerikansk skikk de importerer neste gang. St. Patrick’s Day eller Memorial Day kanskje? Eller kanskje de henter inn en fra England? Guy Fawkes Day for eksempel? Den burde kunne generere en del salg av  bakkefyrverkeri om ikke annet.

Noe av det mest irriterende jeg vet, er å høre at en eller annen som blir intervjuet på rado eller TV, ikke vet forskjellen på de og dem.  Det er enda mer irriterende enn når vedkommende forveksler ennå og enda. Det var trolig Carl I. Hagen som var opphavsmannen til trenden med å si de istedenfor dem. Iallfall har aldri jeg hørt ham si det riktig, og blondinen som har overtatt som partileder, har fulgt i hans fotspor. Tradisjonelt har det virket bondsk å si dem istedenfor de, og disse politikerne er selvsagt livredde for å virke bondske. Derfor overkompenserer de og sier konsekvent de, og oppnår dermed å virke fisefine istedenfor bondske.  Pussig at politikere som krever at innvandrere skal lære seg norsk, selv ikke greier å holde styr på noe så enkelt som de og dem.

Mer sjelden er det at man ikke vet forskjellen på de og det. Men nå har det faktisk skjedd. I Dagbladets nettutgave skriver journalisten Hans-Martin Thømt Ruud om en kanadisk oberst som drepte og voldtok kvinner og stjal undertøyet deres:

«Senere har han tatt med seg undertøyet hjem, organisert de med tid og sted. Ifølge aktoratet har han i tillegg tatt seg inn i hjemmene til flere tenåringer og kvinner i 20-åra, stjålet deres undertøy, fotografert seg selv i de og registrert de i sitt personlige undertøysarkiv.»

At FrP-ere og andre særinger ikke vet forskjellen på de og dem, er så sin sak. Men at en fyr som lever av å skrive, ikke greier å formulere seg bedre enn dette, er direkte skremmende.